custom-header
‘Ik ben team’

Dat kan helemaal niet zal je zeggen, ‘ik ben team’. Je hebt gelijk, je kunt niet tegelijk ‘ik’ en ‘team’ zijn. Of toch wel misschien? Waar het om gaat is dat een teamlid zich primair moet identificeren met het team en secundair als individu. ‘Maar ik ga me niet ondergeschikt maken aan een team’, zal je zeggen. ‘Ik ben ik en daarmee moeten de anderen het doen’. Prima, dat is ook de bedoeling dat je met zelfvertrouwen en inzet werkt, jezelf blijft. Een zelfsturend team  is trouwens nevengeschikt. Niemand is belangrijker dan een ander. Het is niet ‘look at me’, ‘kijk mij eens’, maar ‘look at us’. De gemeenschappelijke teamdoelen zijn leidend, wat je gezamenlijk vindt is bepalend, iedereen zit aan het stuur. Ook als er onder een breed samengesteld team diverse werkprocessen liggen. Hoe breder het team hoe uitdagender het is om je in te leven in en bij te dragen aan het werkproces en werkmethode van een ander teamlid. Je werkt samen en individueel voor het collectief. Als iets jou niet lukt mag je steun vragen en coaching verwachten. Samen voor het resultaat, niemand valt af. Succes is teamsucces, wat je samen viert. Vind je nieuwe oplossingen dan presenteer je die aan het team. Is er meer werk dan normaal dan verdeel je dat zo veel mogelijk. Niemand loopt de kantjes er vanaf. Doe je het wel dan word je er op aangesproken. Meedoen met een ‘ik ben team’ houding is krachtig zijn en tegelijk kwetsbaar en open staan voor beter. Meedoen is iets groters nastreven dan je individueel kan bereiken. Meedoen is naast een vakmatig ook een sociaal avontuur, het vraagt veel van je vermogen om goede werkrelaties op te bouwen, samen te werken en adequaat te communiceren.

Hoe fantastisch is een team waarin alle teamleden een ‘ik ben team’ houding hebben?

Een collectief als een mierenkolonie, veel beleving en werkplezier, klinkende resultaten, een kleine en groeiende onderneming, enz.

Voor zo’n houding kun je gaan, voor zo’n team kun je gezamenlijk kiezen. Zo’n team ontwikkelt zich niet vanzelf, het vraagt om bewuste keuzes, tijd voor reflectie en leren, training, enz.

EMINENT- emotioneel intelligente teams is een product van de Kwaasteniet Advies & Coaching.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *