custom-header
Toptalent ontwikkelen

Toptalent ontwikkelen

Tijdens de Warandeloop in Tilburg mocht ik pitches jureren van vijf jonge toptalenten in diverse sporten samen met o.a. Merel de Knegt (Nederlands kampioene marathon en 10 km in 2010) Een aantal ondernemers adviseerden vijf jonge succesvolle talenten in het opstellen van een ontwikkelplan. Zij stelden ‘BHAG’s op- Big, Hairy, Audicious Goals en bespraken hoe ze die doelen konden realiseren. Volgens Yuri van Gelder begint het allemaal met plezier, heb je BHAG’s nodig, geduld en volharding. Een ander noemde een talent iemand met een afwijking. Een afwijking die een extra geeft, zoals ‘helemaal maf van je sport zijn’, fanatiek zijn, supereigenwijs zijn, iets extra’s bieden als een ‘Vangeldertje’, of zeer snel iets kunnen aanleren. De toptalenten volgen allemaal een opleiding bij het Johan Cruyff College- JCC, een opleiding waarbij de planning wordt afgestemd op het trainingsschema.

Een ondernemer viel het op dat er bij het JCC geen aandacht was voor persoonlijke ontwikkeling en leiderschap.

Een mooi bruggetje naar het bedrijfsleven. Is er überhaupt een talent ontwikkelingsbeleid? Zo ja, hoe worden die talenten ontdekt en ontwikkelt?

Scouten                      Je ontdekt ze, kunt ze scouten,  door het waarnemen van de ‘afwijking’. Bijvoorbeeld in verrassende prestaties, een gedreven professionele houding, slim handelen, verantwoordelijkheid voor anderen nemen, leiderschap tonen, etc. Onder het mom van ‘Wat goed is komt snel’.

Zelfbewustzijn                        De ontwikkeling begint bij het talent zelf. Bij een adequaat zelfbewustzijn, weten wat je voelt, positief zelfbeeld, bereidheid om hard te werken. Wendbaarheid kunnen tonen bij stress en verandering. Dit zijn competenties op het vlak van emotionele intelligentie. (goed te meten met een EQinventory en ontwikkelbaar)

Eén op één      Ik geloof heel erg in de kracht van de mentor- leerling aanpak. Een CEO bijvoorbeeld, die een talent laat meelopen, die vraagstukken met hem/ haar bespreekt, speeches laat schrijven, om raad vraagt, etc.

Uitdagende job                       Een derde punt is risico’s durven nemen bij benoemingen. Dat wil zeggen het talent relatief jong veel verantwoordelijkheid geven.

Coachen          Daar hoort intensieve begeleiding bij, regelmatige performance evaluaties en concrete vervolgplanning.

Ik ga Tom, Nederlands judokampioen junioren 2014 spreken. En hoop dat hij me niet in een heupworp neemt.

Wim de Kwaasteniet

Yuri jpg

1 Comment

 1. beste Wim,
  Mooi verhaal! Sluit goed aan bij onze ontmoeting in het kader van talentmanagement van vanmorgen.

  ”Ik geloof heel erg in de kracht van de mentor- leerling aanpak’:
  Het goede gesprek tussen leidinggevende en medewerker staat centraal.

  ‘ Daar hoort intensieve begeleiding bij, regelmatige performance evaluaties en concrete vervolgplanning’.
  E-progress kan dit met haar programmatuur op organisatie niveau ondersteunen.

  Ontwikkelen van (Top)Talent, daar staan of vallen onze organisaties mee.

  Johan van der Burg
  e-Progress

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *